وبسایت ازفرنگ متشکل است از دانشجویان و نویسندگان ساکن خارج از کشور که به تجربه نگاری و نویسندگی از ۷۵ کشور می پردازند. در ادامه با تاریخچه، اعضا، رسالت و اهداف ازفرنگ آشنا می شویم.

تاریخچه ازفرنگ

حدود سال ۱۳۹۶ که تجربه نگاری در قالب کانال تلگرامی ساعت به وقت تورنتو به همراه دوستان دیگر کلید خورد. ما به تدریج با دوستان دیگری که در جاهای مختلف دنیا در حال تجربه نگاری بودند، آشنا شدیم. و این باعث شد که ایده ازفرنگ شکل بگیرد. حدود سال ۱۳۹۷ با چند نفر از دوستان یک کار پژوهشی کوچک انجام دادیم که باعث شد یک پایگاه داده از دوستان دیگری که کار تجربه نگاری در دیگر کشور ها را انجام می دهند، جمع آوری شود، که حدودا شامل نزدیک به ۵۰ کانال تلگرامی، نزدیک به ۴۰ صفحه اینستاگرام و چندین صفحه وبلاگ مانند در قالب تجربه نگاری پیدا کردیم و جمع آوری شد.

طبیعتا یک سری از موضوعات فیلتر شدند از قبیل موضوعاتی که در محور مهاجرت بوده و یا صفحاتی که الزاما استاندارد های تجربه نگاری واقع گرایانه را رعایت نکردند و موضوعاتی شبیه به این که حذف شدند. همچنین نزدیک به ۸۰ فرد یا بهتر است که بگویم گروه، چون یک سری از این صفحات توسط چندین نویسنده مدیریت می شدند، را پیدا کردیم. که بعضی از این ها هم صفحه اینستاگرام و هم کانال تلگرام دارند. با بررسی که کردیم، بعضی از این گروه ها از نزدیک به ۲۰ نفر بودند تا بعضی از آن ها که نزدیک به ۳۰ هزار فالوور یا عضو داشتند. اما تعداد محدودی از این ها بالای چند هزار نفر بودند.

این شروعی شد که ما یک هیئت تحریریه با نام هیئت تحریریه از فرنگ را تشکیل بدیم و با برخی از این دوستان به تدریج شروع به ارتباط گرفتن کردیم و دعوتشان کنیم برای اینکه علاوه بر انتشار محتوا شان در صفحه یا کانال شخصی خودشان در از فرنگ نیز منتشر کنند تا منجر به تجمیع نویسندگان و همینطور تعامل نویسندگان با یکدیگر بشود. این شد که از فرنگ شکل گرفت و در اکثر شبکه های مجازی حضور پیدا کرد. از قبیل تلگرام، اینستاگرام، آپارات و …

ازفرنگ ازفراسوی مرزها...

ازفرنگ، ازفراسوی مرزها… که شعار گروه ما می باشد

 

چیستی ازفرنگ

در همین مسیر که شبکه های مجازی گسترش پیدا می کردند. ایده از فرنگ هم به تدریج پخته تر شد. و هم اکنون اگر من بخواهم در رابطه با چیستی از فرنگ خدمتتان توضیح بدم و چیزی که ما فعلا برای ازفرنگ طراحی کردیم این است که، یک رسانه مستقل که از خارج از مرز های ایران روایت گری می کند و این روایت گری بدون روتوش و سانسور صورت میگیرد. که نه بنا بر این است که جلوه را به صورت غیر واقعی زیبا نشان بدهد و نه قرار هست که به صورت غیر واقعی سیاه نمایی کند. و بنا بر این است که در قالب و استاندارد تجربه نگاری واقع گرایانه، یک محتوا کامل در اختیار و استفاده ایرانیان داخل کشور ارائه بدهد. که منجر به پارامتر های خوبی از جمله مقایسه های مثبت، ایده ها، ایجاد سطحی از امیدواری و از طرف دیگر معایب و کاستی های موجود در دیگر کشور ها را هم نشان بدهد.

همچنین ژانر تجربه نگاری و مستند نگاری خیلی جذاب است و این تجربه نگاری ها میتواند یک آرشیو عظیم از این مطالب درست کند که ازفرنگ این رسالت را بر عهده گرفته است. و این همان نمونه مدرن شده و پیشرفته سفرنامه ها و خاطره نویسی های گذشته است. همچنین این مطالب در بازه زمانی طولانی میتواند مجموعه ای عظیم از اطلاعات گردآوری کند که ارزشمندی زیادی دارد.

تفاوت ازفرنگ با دیگر مجموعه ها

حال در همین مسیر شاید برای شما پیش بیاید که مثلا ازفرنگ با دیگر مجموعه ها که درحال کار در این راستا هستند، چه تفاوتی دارد؟ بنده چند نکته را در رابطه با این موضوع خدمتتان میگویم.

  1. اولین و مهم ترین تفاوت ما با دیگر مجموعه ها این است که ما بستر وبسایت را، به عنوان محل اصلی انتخاب کردیم. و در فضای وبسایت محتوا قابلیت جستجو، دسته بندی و ماندگاری بالایی دارد و با رسالت ما که خدمتتان گفتم، سازگار هست که تا به کنون دوستان دیگر این کار را نکردند.
  2. ما سعی کردیم در تمام شبکه های مجازی به صورت جدی وارد بشویم هر چند که هنوز به صورت کامل وارد پروموت نشدیم که بتوانیم افراد زیادی را جذب کنیم. و حدودا مجموعه افراد جذب شده در صفحات مجازی ما چیزی نزدیک به ۱۵۰۰۰ نفر هست. اما در حال کار و تلاشیم تا این روند کند پیشرفت را سرعت بدهیم تا به صورت بهتر و دقیق تری رشد داشته باشیم.
  3. محتوای ما توسط چندین نفر تولید و بارگذاری میشود و حتی دوستانی از ایران درگیر این کار هستند حالا چه به صورت داوطلبانه و یا به صورت های دیگر در حال همکاری هستند. و ما هم اکنون یک هیئت تحریریه نزدیک به ۳۰ نفر داریم که مجموع حدود ۱۵ کشور را پوشش میدهد و از این کشور های گفته شده محتوا منتشر می شود.
  4. مجموع این ها تفاوت های اصلی ازفرنگ هست، همچنین ما به صورت واقع گرایانه تجربه نگاری میکنیم و سیاه نمایی یا سفید نمایی نخواهیم داشت؛ بنابر این نوع نگاه و نوع هدفمان هم با دیگر مجموعه ها متفاوت هست. عمده دوستانی که در هیئت تحریریه حضور دارند، دوستانی هستند که به کشور علاقه مندند و به هر حال نوعی از تجربه حضور دانشگاهی رو داشته اند.